عرصه سوم: اعتراضها و تجمعاتی که در استان هرمزگان و از زمان اعلام رسمی مصوبه جداسازی مناطقی از شهرستان «پارسیان» این استان و الحاق آن به استان فارس آغاز شده است، در روزهای اخیر به خشونت کشیده شد.
به گزارش خبرگزاری مهر معترضان دو بار در مقابل ساختمان جدید استانداری هرمزگان و یک بار در مقابل فرمانداری بندرعباس و یک بار نیز درمقابل ساختمان قدیم استانداری هرمزگان، تجمعات اعتراضآمیز برگزار کردند.
معترضان همچنین در ادامه اعتراضهای خود با تجمع در مقابل صدا و سیما از سکوت این رسانه (صدا و سیمای مرکز خلیج فارس) در مقابل خواسته مردم هرمزگان انتقاد کردند. آنان شعارهایی در مخالفت با این طرح جداسازی سر دادند و همچنین خواستار انتصاب فردی بومی برای مسوولیت استانداری هرمزگان شدند. این در حالی است که پیشتر، تارنمای محلی «فداغنیوز» از درگیری پلیس با مردم معترض به الحاق بخشی از استان هرمزگان به استان فارس در بندرعباس خبر داده بود.
به گزارش استانبان، این درگیریها عصر روز جمعه، ۲۶ مهر ماه، در صحن «امامزاده سید مظفر» شهر بندرعباس روی داده است. «فداغنیوز» نوشته این تجمع با دخالت پلیس به خشونت کشیده شده و پلیس برای پراکنده کردن مردم تیر هوایی شلیک کرده است.
این درگیری تنها ساعتی پس از آنکه غلامعلی نعیمآبادی٬ نماینده ولی فقیه در بندرعباس از مردم خواسته بود به تجمعات اعتراضی پایان دهند٬ روی داد. وی درخطبههای نماز جمعه گفته است: “در صورت تداوم این تجمعات٬ دشمن از آن سوءاستفاده میکند و دیگر نباید به این راهپیماییها ادامه داد.”
تارنمای بیبیسی فارسی نیز که از بازداشت شماری از معترضان به طرح تقسیمات تازه کشوری در هرمزگان خبر داده بود، روز یکشنبه، بیست و هشتم مهر ماه، اعتراض نماینده مجلس به برخورد با معترضان در هرمزگان را منعکس کرد. در این گزارش از قول عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی، ، یک نماینده مجلس ایران از استان هرمزگان، از برخورد پلیس با معترضان به تغییر تقسیمات کشوری در آن استان انتقاد شده است.
آقای هاشمی، نماینده استان هرمزگان نیز در اظهاراتی که از رادیو دولتی ایران پخش شد گفت که مردم هرمزگان «مثل مردم فلسطین» مورد ظلم قرار گرفتهاند. تجمع شب ۲۷ مهرماه گروهی از مردم در برابر صدا و سیمای مرکز بندرعباس با دخالت یگان ویژه نیروی انتظامی به خشونت کشیده شده بود.
بنا بر گزارشها، معترضان تلاش دارند مانع اجرای مصوبهای در دولت شوند که بر اساس آن قرار است بخش کوچکی از شهر پارسیان در استان هرمزگان به استان فارس ملحق شود. این مصوبه در دولت محمود احمدینژاد تصویب شده و اجرای آن به دولت حسن روحانی رسیده است.
در همین زمینه، تارنمای رجانیوز، از رسانههای وابسته به اصولگرایان در ایران هم گزارش مفصلی با عنوان «بازگشت فارس به دريا؛ مطالبهاي استاني يا ملي؟» منتشر کرده است. در این گزارش آمده است: «قريب به نيم قرن قبل، استان فارس به دليل تغيير در تقسيمات كشوري و تشكيل استان جديدي در جنوب ايران، از دريا جدا شد. بازگشت به خليج فارس و ساحلي شدن مجدد اين استان همواره و در طول تمامي اين سالها از مطالبات اساسي مردم اين استان زرخيز بوده است.»
در شرایطی که وضعیت در استان هرمزگان ملتهب است، ممکن است چنین گزارشهایی فضا را ملتهبتر کند و مردم را روبهروی هم قرار دهد. در همین زمینه، آقای هاشمی به وزارت کشور تذکر داده است که در مقابل اعتراضات مسالمت آمیز مردم و راهپیماییهای آنها برخورد نکند و مردم عصبانی را بیش از این عصبانی نکند.
تصاویری از تجمعات روزهای گذشته در استان هرمزگان را در اینجا ببینید.