عرصه سوم- بخشی از مهمترین اخبار و رویدادهای جامعه مدنی در هفته گذشته را درگزارش پریسا کاکایی می خوانید.
درهفتهای که گذشت فشار اقتصادی و نابسامانی وضعیت ارز، بازاریان را نیز به خیابان آورد. روز چهارشنبه، ۱۲ مهرماه، بازاریان مغازهها را تعطیل و در اعتراض به نوسانات ارز و افزایش فشار اقتصادی راهپیمایی کرده و شعارهایی را در نقد دولت سردادند. در همین رابطه رادیو زمانه در گزارشی، از بازداشت تعدادی از شرکت کنندگان و هم چنین حضور گارد ضد شورش و نیروی انتظامی خبر داد. این تجمعات در شهرهای اصفهان و مشهد نیز برگزار شدند. گزارش مفصل راه پیمایی اعتراضی مردم را به همراه ویدئوی آن میتوانید روی وب سایت عرصه سوم بخوانید.
روز جهانی معلم
بنا بر خبر منتشر شده در وب سایت ندای سبز آزادی، حمایت گروهها، فعالان اجتماعی و سیاسی از کمپین «صدای معلمان در بند باشیم» ادامه داشته و اتحادیه معلمان کالیفرنیا، سازمان دیدهبان حقوق بشر، بنیاد برومند و سازمان معلمان بدون مرز با صدور اطلاعیه خواستار آزادی معلمان زندانی و یا محکوم به اعدام شدهاند. در همین رابطه نیز، احمد شهید، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، نسبت به وضعیت معلمان در بند ابراز نگرانی کرده خواستار پاسخگویی مقامات ایرانی به عدم امکان فعالیت اتحادیه معلمان در ایران شده است.
هم چنین، بیش از ۱۵۰ نفر از فعالان حقوق زنان، ضمن انتشار بیانیهای، حمایت خود را از کمپین «معلمان در بند» اعلام کردند. در بخشی از بیانیه مزبور که در سایت ملی – مذهبی منتشر شده، آمده است: «در طول سی و سه سال گذشته حکومت ایران همواره به مدرسهها نگاهی ابزاری داشته است. ابزاری برای پرورش و تربیت نیروهایی که باید در خدمت نظام و تکالیف آن بوده و تاییدکننده همه ویژگیهای آن باشند. فارغ از اینکه چنین هدفی، چه فجایع اجتماعی به جامعه ایرانی تحمیل کرده و چه تعداد از فرزندان کشور را از بالیدن در فضای آزادی در سرزمین مادری محروم کرده و حتا حق حیات از آنها ستانده است، بسیاری از معلمان را نیز قربانی اهداف خویش کرده است. حذف معلمان با گرایشهای فکری منتقدانه، پاکسازیها، محرومیتها، تبعیضها و … که یک به یک فضا را برای نفس کشیدن تنگ و تنگتر کرده، از نتایج نگاه ابزاری به مدارس و معلمان بوده است.» آنها در پایان، از همه فعالان اجتماعی و مدنی خواستهاند که با معلمان هم صدا شده و از آنها حمایت کنند.
نگرانی سازمان ملل از موج جدید سرکوبها
با شدت گرفتن سرکوب فعالان مدنی و سیاسی، هم چنین افزایش بازداشت روزنامه نگاران و وکلا، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نسبت به این روند ابراز نگرانی کرد. این سازمان ضمن اشاره به توقیف روزنامه «شرق» و بازداشت دو فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی، خواستار آزادی فوری و بیقید و شرط محمدعلی دادخواه، عضو کانون مدافعان حقوق بشر شد. در گزارش دویچه وله، هم چنین صدور بیانیهای دیگر توسط سازمان عفو بین الملل مطرح شده است که در آن از مقامهای ایرانی خواستهاند که احکام صادر شده علیه محمدعلی دادخواه را لغو کرده و امکان آزادی نسرین ستوده، عبدالفتاح سلطانی و محمد سیفزاده، دیگر وکلای عضو کانون مدافعان حقوق بشر را فراهم کنند. عفو بین الملل هم چنین مقامات ایرانی را مورد خطاب قرار داده است که فراهم کردن امکان تماس دادخواه با وکیل مدافع و خانوادهاش را تا زمان آزادی تصمین کنند. محمد علی دادخواه، وکیل و فعال حقوق بشر و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر است که در سال ۲۰۰۹ بازداشت و به ۹ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
ارزیابی بان کی مون از تاثیر تحریمها علیه ایران
دویچه وله در خبری، از ارائه گزارشی توسط بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل به مجمع عمومی این سازمان نوشته است. بر اساس این بیانیه که روز جمعه (۵ اکتبر/۱۴ مهر) منتشر شده، تحریمها علیه ایران، مردم را در تهیه دارو و کالاهای اساسی با مشکلات جدی مواجه کرده و به نقل از سازمانهای امدادرسانی ایرانی، گرانی و تورم تاثیرات زیانباری بر زندگی مردم داشته است. به اعتقاد وی تحریمهای موجود فعالیتهای بشر دوستانه را نیز در این کشور مختل کرده است.
جایزه حقوق بشر برای عبدالفتاح سلطانی
کانون مدافعان حقوق بشر خبر داد: «اتحادیه بین المللی کانونهای وکلای دادگستری، جمعه پنجم اکتبر ۲۰۱۲ در دوبلین ایرلند در نشست سالانه خود، جایزه حقوق بشر اتحادیه بین المللی کانونهای وکلای دادگستری را به عبدالفتاح سلطانی اعطا کرد.» بر این اساس، جایزه مزبور توسط مهناز پراکند، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر به نمایندگی از عبدالفتاح سلطانی دریافت شد. در این مراسم متن پیام این وکیل دربند توسط مهناز پراکند قرائت شد و مائده سلطانی، دختر عبدالفتاح سلطانی در سخنانی کوتاهی به بیان چگونگی وضعیت پدر خود پرداخت. سلطانی در فاصله زمانی ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۱ چهار بار بازداشت و پس از ماهها حبس در سلول انفرادی، به دلیل فعالیتهای حقوق بشری به ۱۳ سال حبس همراه با تبعید به یکی از دور افتادهترین شهرهای ایران و نیز محرومیت ۱۰ ساله از وکالت محکوم شده است.
توقف فشار بر روزنامه نگاران
در پی افزایش فشار بر جامعه مطبوعات، کمیته حفاظت از روزنامه نگاران، مستقر در نیویورک، بازداشت علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی محمود احمدینژاد و مدیر خبرگزاری دولتی ایرنا، و همچنین محکومیت پریسا حافظی، رئیس دفتر خبرگزاری رویترز در تهران را محکوم کرد. به نقل از رادیو فردا، این کمیته در بیانیه خود به وضعیت بد روزنامه نگاران اشاره کرده و اعمال فشارها بر آنها را در جهت ایجاد فضای رعب و وحشت و خودسانسوری بیان کرده است.
مارکوس لونینگ، کمیسر حقوق بشر دولت آلمان، بازداشت شیوا نظرآهاری را محکوم کرد. بنا بر خبر منتشر شده توسط رادیو زمانه، این بالاترین مقام حقوق بشری دولت آلمان، محاکمه فعالان را به دلیل اعتقاد و فعالیتهایشان در جهت احقاق حقوق بشر غیرقابل توجیه و آن را سبب منزوی شدن ایران در جامعه جهانی دانسته است. شیوا نظرآهای، فعال حقوق بشر که به دلیل «فعالیت و شجاعتش در نوشتن گزارشهایی در اینترنت درباره نقض حقوق بشر در ایران» در سال ۲۰۱۰ برنده جایزه «تئودور هکر» شهر اسلینگن آلمان شد، بارها توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت و در مجموع ۱۰۰ روز در سلول انفرادی به سر برده است. او در سپتامبر ۲۰۱۲ برای گذرندان دوران محکومیت چهارساله خود روانه زندان شد.
اخراج دانشجویان دختر
بیش از ۵٠ دانشجوی دختر دانشگاه شهرکرد به اتهام بدحجابی از خوابگاه دانشجویی محروم شدند. به گزارش دانشجو نیوز، حراست دانشگاه شهرکرد در پاسخ به مراجعه این دانشجویان با رفتار و الفاظی نامناسب برخورد کرده است. دانشجویان دختر اخراجی که از شرایط مالی خوبی برخوردار نیستند از گرانی کرایه خانه در شهرکرد و دشواری اجاره خانه توسط دختران مجرد خبر دادهاند.
زنان کارتن خواب
اما تهران بزرگ این روزها شاهد افزایش زنان کارتن خوابی است که به دلیل آسیبهای اجتماعی و اقتصادی در سنین پایین به زندگی در خیابانها روی آوردهاند. به گزارش کلمه، مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران، ضمن ابراز نگرانی نسبت به افزایش این پدیده، آن را تا پیش از این متعلق به مردان اعلام کرده که اکنون در میان زنان نیز قابل مشاهده است. به باور وی بیشتر زنان کارتن خواب، معتاد هستند.