زنان و دختران والیبال دوست امروز یکشنبه 25 خرداد نیز پشت در سالن ورزشگاه آزادی جمع شدند تا برای دیدن مسابقه ایران- برزیل حق ورود دریافت کنند. اما این بار نیز با درهای بسته و مامورانی روبرو شدند که دستور داشتند مانع حضور آنان به ورزشگاه شوند.
ژیلا بنی یعقوب روزنامه نگار و فعال زن که خود در کلیه مسابقات در ورزشگاه حضور داشته و نتوانسته است وارد ورزشگاه شود، گزارشی از نحوه رفتار پلیس با زنان حاضر در ورزشگاه در صحفه فیس بوک خویش منتشر کرده است:”نماینده پلیس امنیت اخلاقی به میان زنان آمد و گفت:به ما ابلاغ شده که به هیچ عنوان به زنان ایرانی اجازه ورود به وزرشگاه را ندهیم.پرسیدیم:فقط زنان ایرانی؟یعنی زنان خارجی حق ورود و تماشای مسابقات والیبال را دارند؟ با قاطعیت گفت:بله ، به ما گفتهاند که به زنان ایرانی اجازه ورود ندهیم اما زنان غیرایرانی حق ورود دارند.”
بنی یعقوب در گزارش خویش افزوده است سارا قاسم پور، مشاور شهین دخت مولاوردی معاون رییس جمهور در امور زنان هم به میان زنان آمده بود. او از خواسته زنان برای ورود به استادیوم حمایت کرد و بارها با مسوولان پلیس امنیت اخلاقی که اجازه ورود به زنان را نمی دادند صحبت کرد و از آنها خواست که از مقامات ارشد خود در این باره کسب تکلیف کنند.
خانم قاسم پور گفته است:”معاونت امور زنان، فدراسیون والیبال و وزارت وزرش هیچ کدام با ورود زنان به ورزشگاه برای تماشای مسابقات جهانی والیبال مخالفتی ندارند و فقط این شورای تامین استان تهران است که مخالف ورود آنها است.
نماینده پلیس اخلاقی نیز در واکنش به نماینده معاون رئیس جمهوری گفته است همین امروز به مقامات مافوقش گزارش خواهد کرد که امروز نیز زنان آمده بودند و خواستار ورود به ورزشگاه و تماشای فوتبال بودند.
این گزارش افزوده برخی از زنان با خانم قاسم پور درباره خواستهشان صحبت کردند و از او خواستار پیگیریهای جدی تر معاون ریاست جمهوری در این زمینه شدند.
بسیاری از زنان نیز دقایقی طولانی با مسئولان پلیس امنیت صحبت کردند و بارها از آنها پرسیدند که چرا ایران بر خلاف تعهدی که به مراجع بینالمللی دراینباره سپرده، به ما اجازه ورود به ورزشگاه را نمیدهد…پلیسها میگفتند ما این چیزها را نمیدانیم، به ما ابلاغشده زنان ایرانی را به استادیوم راه ندهیم…امروز تعداد زیادی پلیس زن و مرد در مقابل ورزشگاه حضور داشتند و اجازه نزدیک شدن زنان را به در بزرگ ورزشگاه نمیدادند.
شهین دخت ملاوردی همچنین در جلسه هیات دولت به ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه اعتراض کرده است. وی نیز در یادداشتی که در صفحه شخصی فیس بوک خود منتشر کرده نوشته است:” امروز در هیئت دولت به ممنوعیت ورود زنان به سالن مسابقات والیبال اشاره کردم و مراتب اعتراض و ناامیدی نسل جوان را از این موضوع اعلام کردم، به ویژه آن که تماشای این مسابقات ظاهراً در دورههای قبلی برای دختران و زنان محدودیتی نداشته است و ایجاد محدودیت در دوره دولت تدبیر و امید مایه تعجب شده است. به نظر میرسد با اتخاذ تدبیر و ساز و کار لازم در این خصوص میتوان به جوانه زدن بذر امید دل بست.”
از سوی دیگر کمالالدین پیرموذن نماینده اردبیل در مجلس نیز روز یکشنبه در تذکری در صحن علنی با اشاره به برگزاری مسابقات لیگ جهانی والیبال در تهران گفته است خوب است که بانوان نیز بتوانند با حضور در ورزشگاهها از دیدن این بازیها لذت ببرند.
ممنوعیت برای ورود زنان به ورزشگاه ریشههای فرهنگی و مذهبی دارد. یک گزارش پژوهشی بخشی از این محدودیتها را ریشهیابی کرده و از قول مخالفان و موافقان حضور زنان در ورزشگاهها نوشته است:” مخالفان، از ابتدا با حضور زنان در همهی مسابقات مخالف بودند و به مرور و با افزایش مطالبات زنان، بر حجم و دامنه مخالفت خود افزودند، استدلالهای مخالفان را در سه دسته میتوان خلاصه کرد:
حرمت شرعی حضور زنان در ورزشگاهها
نبود امکانات سخت افزاری لازم برای حضور زنان
سالم نبودن فضای ورزشگاهها
بر اساس یافتههای این پژوهش، برخی از مراجع تقلید، حضور زنان در ورزشگاهها را مصداق اختلاط میدانند و آن را جایز نمیشمارند، در مقابل، برخی همچون عزیزالله محمدی رئیس سابق سازمان لیگ فوتبال، با بیان اینکه با تفکیک جایگاهها این مشکل قابل رفع است، معتقد است در مسابقاتی چون فوتبال، حرمت دیدن بدن به علت دوری از زمین بلاموضوع است، او بر همین اساس، خواستار صدور فتواهای به روز در این مورد شده است.
با این وجود این محدودیتها فعالان زن همچنان امیدوارند تا درهای ورزشگاه را به سوی خویش بگشایند. آنان مصمم هستند تا برای دیدار بعدی نیز به ورزشگاه بروند. شاید آن روز دستور تغییر کند و این تلاشها به پایان تبعیض آشکاری را علیه آنان اعمال شده است پایان دهد.