عرصه سوم: همایش منطقه ای شبکه سازی سازمان های غیردولتی روز دوشنبه با مشارکت تعدادی از سازمان های مردم نهاد منطقه اکو و همچنین اروپایی در تهران برگزار شد.
هدف این نشست شبکهسازی سمن های فعال در حوزه مواد مخدر و نهاییکردن اساسنامه شبکه “کاهش تقاضا و کاهش آسیب مواد مخدر” در منطقه اعلام شده است.
در این همایش عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور گفته است حمایت و تقویت سمنها را جزء برنامههای قطعی خود می داند. او از عزم دولت برای دستیابی به مردمسالاری دینی سخن گفته و همچنین تشکیل، دوام و قوام جامعه مدنی و تحقق توسعه پایدار از طریق مشارکت مردم به ویژه بخش خصوصی و سازمانهای مردم نهاد.
به گفته مدیر دفتر سازمانهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر، این همایش توسط جمعیت خیریه “تولد دوباره” برگزار شده است.
جمعیت “تولد دوباره” سه سال گذشته میزبان اولین نشست سازمان های غیردولتی کشورهای عضو اکو در تهران بود. هدف از این نشست برگزاری جلسات بحث و تبادل نظر میان نمایندگان این سازمانها با هدف تشکیل شبکهای از سازمانهای غیردولتی کاهش تقاضای مواد برای فعالیت در منطقه بود.
در این نشست شرکتکنندگانی از کشورهای افغانستان، پاکستان، آذربایجان، تاجیکستان، ترکیه، قرقیزستان، قزاقستان، ازبکستان، روسیه، بحرین، فرانسه و ایران حضور داشتند.
از نمایندگان برخی از سازمانهای غیردولتی منطقهای و بین المللی فعال در زمینه کاهش تقاضا نیز برای حضور در این نشست دعوت به عمل آمده بود تا تجربیات خود در زمینه شبکه سازی و فعالیتهای شبکهای را به اشتراک بگذارند.
وزیر کشورهمچنین در این نشست اعلام کرد 1200 سمن در زمینه درمان و بازتوانی معتادان در ایران فعالیت می کنند. رحمانی فضلی که همزمان دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز است مدعی شده است سمنهای فعال در بخش مبارزه با مواد مخدر از حمایتهای مردمی بیشتری برخوردارند.
به گفته وی آنچه که بهعنوان یک برنامه مطلوب برای ایران محسوب میشود، تجربه برگزاری این نشست در تمامی کشورهای منطقه است؛ ضمن آنکه تهران تجربه برگزاری اولین نشست سازمانهای مردم نهاد کشورهای عضو اکو در دی ماه ۸۹ را در کارنامه خود دارد.
در آن نشست، هیئتهای شرکتکننده با تاسیس دبیرخانه شبکه و شبکهسازی سازمانهای مردم نهاد در سطح منطقه موافقت کرده بودند.
در این همایش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، دفتر برنامه منطقهای افغانستان و کشورهای همسایه،اتریش و لیتوانی نیز حضور داشته اند.
جمعیت خیریه تولد دوباره خود را یك سازمان خود جوش مردمی متشكل از ترک کنندگان مواد مخدر و فعالان دانشگاهی معرفی کرده است كه موسسان آن با بهره گیری از الگوی «بسیج» و 20 سال تجربه كاربردی راه اندازی جمعیت های درمانی بهبودی پایدار معتادان، فعالیتهای خود را از سال 1373 در جمهوری اسلامی ایران آغاز كرده اند.
این سازمان از جمله سازمان هایی است همکاری نزدیکی با دولت داشته و همچنین موفق شده است تا با گسترش فعالیت های داخلی و بین المللی اعتباراتی را برای خود کسب کند.
این جمعیت در توضیحی در این رابطه نوشته است :” در سال 1384 پس از بازدید هیات اتریشی نمایندگان سازمان سازمان ملل از دستاوردها و فعالیتهای این جمعیت، از میان سازمانهای غیر دولتی متعددی كه نامزد دریافت جایزه بین المللی جامعه مدنی سازمان ملل بودند جمعیت خیریه ی تولد دوباره در كنار دو سازمان دیگر این جایزه را از آن خود نمود.” جمعیت مورد اشاره این جایزه را مرهون حمایت های معنوی جمهوری اسلامی ایران دانسته است.