عرصه سوم: یک روزنامه چاپ تهران نوشت روز جهانی زن، برای نخستینبار از سوی دولت جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته شد.
این اتفاق زمانی روی داد که شهین دخت مولاوردی،معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده، به مناسبت این روز پای سخنان زنان فعالی نشست که برای بزرگداشت این روز گردهم آمده بودند.
شهین دخت مولاوردی، با اشاره به اجلاس کمیسیون مقام زن که در سازمان ملل همزمان با ۸ مارس برگزار میشود، موضوع مورد بررسی در این اجلاس را بررسی اولویتهای مسائل زنان اعلام کرد.
اما به نوشته روزنامه اعتماد در این نشست که در مرکز مطالعات و تحقیقات زنان برگزار شده بود، نمایندگانی از نهادهای غیردولتی شرکت داشتند.
مینو مرتاضی لنگرودی، فعال حقوق زنان با اشاره به روز جهانی زن و نادیده گرفتن آن از سوی دولتها، این تابو شکنی توسط دولت یازدهم را به فال نیک گرفت و گفت:”زمانی، مسائلی بودند که تابو بودند در این حوزه، امروز به همت زنان و مسوولان درحال شکستن این تابوها هستیم، به رسمیت شناختن روز جهانی زن توسط معاونت زنان امری است که جامعه زنان از آن استقبال میکند و به این مساله ایمان میآورد که مسائل غیرقابل باور دیگر هم روزی محقق خواهند شد.”
تعامل بیشتر حوزه زنان در دولت و زنان غیردولتی موضوع دیگری بود که مورد تاکید فعالان این حوزه بود، خواسته این فعالان کارکردن سازمان های مردم نهاد در شرایط غیرامنیتی و پلیسی است، شرایطی که برای گفتوگو ایمن باشد.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و نایبرییس کانون مدافعان حقوق بشر راهکار موجود را علاوه بر اراده جدی دولت در حل کردن مشکلات حوزه زنان، دفاع از حضور زنان در مشارکتها دانست. او با تاکید بر نهادسازی در جامعه افزود:”باید باب گفتوگو میان دولت و مردم را فراهم کنیم، بابی که با ایجاد نهادها و بستری برای این گفتوگو پیش میرود.”
او همچنین با اشاره به طرحهای کوچک اما تاثیرگذار گفت:”میتوان از طرحهایی استفاده کرد که شاید چندان بزرگ و چشمگیر نباشند اما تاثیرات خود را خواهند داشت. در مورد خشونتهای خانگی علیه زنان ایجاد خانه امن برای قربانیان باعث میشود شاهد تاثیر ملموسی در این حوزه باشیم. یا در مورد لایحهیی چون لایحه جمعیت و تعالی خانواده، بحث چگونگی رسیدن به جایگاه جمعیتی مطرح است، جایگاهی که زنان ما را از ازدواج و بچه دارشدن دور میکند، وقتی لایحه مورد مطالعه قرار میگیرد، میبینیم که دختران ما را با واکنش منفی روبهرو خواهد کرد. این لایحه زندگی اقتصادی، اجتماعی زنان ما را به هم خواهد زد.”
برگزاری مراسم ۸ مارس در ایران سال ها است که به طور رسمی ممنوع است. از این رو حضور معاون رئیس جمهوری در جمع فعالان زن به رسمیت شناخته شدن این روز از سوی جمهوری اسلامی تعبیر شده است.