عرصه سوم – درحاشیه برگزاری اجلاس کشورهای غیرمتعهد درتهران باردیگر فعالان حقوق بشر و نهادهای مردمی با نوشتن نامههای متعدد به سران این کشورها و سازمان ملل به عدم رعایت موازین حقوق بشری درایران اعتراض کردند.
در گزارش پریسا کاکایی بخشی از مهمترین خبرهای جامعه مدنی درهفته اول شهریورماه را می خوانید.
اجلاس سران غیرمتعهدها
تهران این روزها تعطیل است. ششمین اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد درشرایطی در تهران برگزار میشود که سپاه پاسداران حفظ امنیت شهر و کنترل را برعهده دارد، و هزینههای هنگفتی توسط دولت برای آماده سازی شهر و فراهم کردن امکانات لازم صرف شده است. در این رابطه، رادیو زمانه در گزارشی به جمع آوری نظرات مردم پرداخته است. بر اساس این گزارش، بخشی از مصاحبه شوندگان که به طور تصادفی انتخاب شدهاند، اجلاس سران را مترادف با تعطیلی شهر تعریف کرده و برخی درمورد ماهیت آن اطلاع درستی دارند. اما در عین حال گروهی دیگر که آگاهی بیشتری داشته اند برگزاری این اجلاس را اتلاف سرمایه و تلاش حکومت برای تحکیم جایگاه بیثبات خود دانستهاند.
دکتر محمد ملکی از روشنفکران ملی ومذهبی که بارها درجمهوری اسلامی زندانی و شکنجه شده است، درنامه ای سرگشاده به روسای کشورهای غیر متعهد و تشریح مبارزات مردم ایران برای ایجاد دموکراسی خواهان توجه جدی آنان به وضعیت اسفناک حقوق بشر و زندانیان سیاسی درایران است.
بانکی مون و میرحسین موسوی
ادوار نیوز از ارسال نامهای به دبیرکل سازمان ملل توسط بیش از چهارصد نفر از فعالان سیاسی و مدنی خبر داده است. در این نامه، از بانی کی مون خواسته شده که در سفر خود به ایران برای شرکت در اجلاس سران، از موسوی، کروبی و رهنورد، رهبران جنبش مردمی مخالف دولت دیدار کند. در بخشی از این نامه آمده است: «ما امضا کنندگان به نام انسانیت و آرمانهای بلند منشور ملل متحد بار دیگر از شما میخواهیم پیگیری پیرامون نقض حقوق بشر و تقاضا برای پایان دادن به خشونت و تبعیض دولتی در ایران، اعطای مرخصی فوری به زندانیان سیاسی که از بیماریهای حاد رنج میبرند و آزادی تمامی زندانیان عقیدتی، سیاسی و بیگناه را سرلوحه مذاکرات خود با مقامات حکومت قرار دهید وبا اهتمامی جدی ملاقات با مهندس میر حسین موسوی، سرکار خانم زهرا رهنورد و حجت الاسلام مهدی کروبی در فضایی آزاد و به دور از ارعاب نیروهای امنیتی را خواستار شوید.»
هم چنین، در حالی که اخبار از بیماری قلبی میرحسین موسوی و انتقال وی به بیمارستان حکایت میکردند، تنها با گذشت یک روز، ماموران امنیتی وی را از بیمارستان مرخص کرده و به حصر خانگی بازگرداندند. در این بین، جمعی از فعالان سیاسی و دانشجویی، کمپینی را با نام دعوت ازبان کی مون برای دیدار با میرحسین موسوی در فیس بوک تشکیل دادهاند که در آن خواستار ملاقات دبیرکل سازمان ملل با میرحسین موسوی شدهاند. این کمپین با ۱۵۸۲ عضو، به راهنمایی اعضا برای نگارش و ارسال نامه خطاب بهبان کی مون و سازمان ملل پرداخته و بر این باور است که سفر دبیرکل سازمان ملل به تهران برای شرکت در جلسه سران غیرمتعهدها بهترین فرصت برای چنین اقدامی است.
توقیف کمکهای مردمی و بازداشت فعالان مدنی
غروب اولین روز شهریور ماه، سی و پنج نفر از فعالان سیاسی و مدنی و شهروندانی که به قصد مددرسانی در در کمپ روستای سرند گرد هم آمده بودند، مورد یورش نیروهای امنیتی قرار گرفته و پس از ضرب و شتم بازداشت شدند. این فعالان ابتدا به پلیس امنیت تبریز و سپس بعد از بازجویی به بند قرنطینه زندان تبریز منتقل شدند. بر اساس گزارش رادیو زمانه، در شب بازداشت، یکی از فعالان اجتماعی دچار آسیبدیدگی استخوان لگن شده و قادر به نشستن و برخاستن نبوده است. هم چنین به بیماری که دارای مشکل کلیوی بوده اجازه دسترسی به داروهای لازم داده نشده است. بازداشت شدگان به طور کلی از دریافت هرگونه خدمات پزشکی محروم بوده اند. از این تعداد بیست و یک نفر دست به اعتصاب غذا زدند. پس از آن قوه قضائیه برای هر کدام از فعالان مدنی مبلغ پنجاه میلیون ریال وثیقه تعیین کرد. برخی از این زندانیان آزاد شده و برخی دیگر هنوز در حبس به سر میبرند. به گزارش رادیو زمانه «وکیل بازداشتشدگان میگوید این وثیقهها باید به صورت توقیف سند ملک، ارائه وجه نقد یا ضمانت بانکی تودیع شود تا زندانیان از زندان آزاد شوند. از آنجا که اکثر این امدادگران، ساکن شهرها و استانهای دیگر هستند تهیه وثیقه با مشکلات زیادی روبهرو شده است.
در این رابطه سازمان اتحاد برای ایران، طی بیانیهای خواستار فوری آزادی افراد کمک رسان به زلزله زدگان شده است. در این بیانیه آمده ضمن بازگویی نحوه بازداشت فعالان، به عدم پذیرش کمکهای بین المللی توسط دولت ایران اشاره شده و نام بازداشت شدگان ذکر گردیده است.
از سوی دیگر، شیرین عبادی و عبدالکریم لاهیجی با صدور بیانیه ای بر لزوم رسیدگی به وضعیت زلزله زدگان و همچنین بازداشت شدگان تاکید کرده اند. به نقل از ایران امروز در این بیانیه آمده است:
«زلزله زدگان به شدت به کمکهای غذایی، دارویی، بهداشتی و خدمات پزشکی و روانپزشکی نیازدارند. کمبود پزشک و پرستار باعث افزایش خطر شیوع بیماریهای عفونی از جمله وبا شده است. مردم مناطق زلزله زده از توزیع نامناسب مواد غذایی از سوی سپاه گلهمند هستند. بنا به گزارشها سپاه کمکهای دریافتی را انبار میکند. حتا نمایندگان سازمان دولتی هلال احمر قادر به فعالیت چندانی نیستند زیرا سپاه مانع از دخالت آنها میشود. بنا به گزارشها، درمواردی نیز مشاهده شده که ماموران دولتی در عرضه کمک بین خانوادههای مختلف استثنا قایل میشوند.»
در پایان این نامه از دولت مردان درکشور خواسته شده است که «تمام امدادگران داوطلب و فعالان مدنی و اجتماعی بازداشت شده را فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند و بپذیرند که مردم در این زمینه هم اعتمادی به آنها ندارند و با کنار گذاشتن اهرمهای فشار و سرکوب مثل سپاه پاسداران راه را برای امدادرسانی فعالان مدنی و اجتماعی و کمکهای مردمی باز کنند.»
سالگرد اعدامهای تابستان ۱۳۶۷
به گزارش رادیو زمانه، «مادران پارک لاله ایران» و «همبستگی جهانی حامیان با مادران پارک لاله ایران»، بیانیهای را به مناسبت سالگرد اعدامهای تابستان ۶۷ صادر کرده و نوشتهاند: « بیست و چهار سال از کشتار بیرحمانه زندانیان سیاسی در سال ۶۷ توسط مسئولان جمهوری اسلامی میگذرد؛ جنایتی که مصداق بارز جنایت علیه بشریت است و لایههای پنهان آن هر روز آشکار و آشکارتر میشود. در این سالهای سیاه با وجود سرکوب شدید ارگانهای مختلف امنیتی، مادران خاوران و خانوادههای جانباختگان، زندانیان سیاسی جان به در برده، فعالان سیاسی و مدافعان حقوق بشر و در سالهای اخیر مادران پارک لاله در ایران و حامیان آنها در خارج از کشور، به اشکال مختلف به صورت فردی و جمعی تلاشهای مستمری انجام دادهاند تا بتوانند مسیر دادخواهی را هموار کنند.» آنها ضمن محکوم کردن کشتارهای دسته جمعی دهه شصت، «لغو مجازات اعدام»، «آزادی زندانیان سیاسی– عقیدتی»، «محاکمه و مجازات تمامی آمران و عاملان شریک در جنایتهای جمهوری اسلامی» را خواستار شدهاند.
زندانیان سیاسی
پس از آزادی برخی از زندانیان سیاسی به مناسبت عید فطر و عفو رهبری، در هفته ای که گذشت موج جدیدی از احضارها آغاز شد. بر همین اساس، شیوا نظرآهاری، ریحانه طباطبایی، ژیلا بنی یعقوب، نسیم سلطان بیگی و لوا خانجانی برای گذرندان دوران محکومیت به زندان احضار شدند. نسیم سلطان بیگی، فعال دانشجویی سابق دانشگاه علامه طباطبایی ست که از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به شش سال حبس تعزیری محکوم شد. لوا خانجانی نیز صبح روز شنبه، چهارم شهریور ماه جهت سپری کردن دو سال حبس تعزیری خود را به زندان اوین معرفی کرد.
قطع کمک به ایران برای مبارزه با مواد مخدر
به گزارش مردمک، سازمان غیردولتی دیدهبان حقوق بشر، واقع در نیویورک، به همراه سازمان کاهش صدمه بینالمللی با صدور بیانیهای خواستار توقف کمک به ایران برای مبارزه با مواد مخدر شد. این سازمان اعلام داشته است که کمکهای مالی مزبور ادامه نقض سیستماتیک حقوق بشر متهمین پروندههای مواد مخدر را در پی خواهد داشت. بنا بر این گزارش:” به گفته دیدهبان حقوق بشر، برنامه مبارزه با مواد مخدر ایران که توسط کمکهای مالی خارجی حمایت میشود، عملا باعث استمرار و تقویت سیستم ناعادلانه برخورد با متهمین میشود. این کمکهای مالی ادامه روند دادگاههای ناعادلانه و اجرای حکم اعدام متهمین را ممکن میسازند. قوانین مبارزه با مواد مخدر در ایران متضمن حکم اعدام به جرم داشتن مواد مخدر حتی به مقدار اندک، برگزاری دادگاههای غیر علنی و عدم تشکیل دادگاه تجدید نظر برای متهمین هستند.”
ازدواج کودکان
فرشید یزدانی در گفت و گو با خبرنگار مهر از افزایش آمار ازدواج و طلاق در میان کودکان ۱۰ تا ۱۸ سال طی چند سال اخیر در کشور خبر داد. بر اساس آمار ثبت احوال در سال ۸۹، ۴۲ هزار ازدواج کودکان ۱۰ تا ۱۴ سال به ثبت رسیده است. به نقل از مهر:«تعداد ازدواجهای کودکان به دلیل رسم و رسومات سنتی در مناطق روستایی بیشتر از نقاط شهری است. اما براساس آمارها با توجه به مهاجرت روستاییان به شهرها اکنون آمار ازدواج کودکان در نقاط شهری ۵۵ درصد و در روستاها ۴۵ درصد است.» این فعال حقوق کودک در ادامه می گوید:”در سال ۸۹ تعداد ازدواجهای کودکان زیر ۱۰ سال ۷۱۶ مورد بوده که نسبت به سه سال قبل آن حدود دو برابر آمار این ازدواجها در کشور افزایش یافته است.”