عرصه سوم– از ضروریات اصلی در هر سیستم سیاسی و جامعه دموکراتیک تصویب و اجرای قوانین مترقی و عادلانه و رعایت حقوق انسانی همه شهروندان است. داشتن حقوق یکسان دربرابر قانون بدون در نظر گرفتن ویژگیهای خاض افراد به نظر امری بدیهی است. اما ما شاهدیم که این حق مسلم هنوز برای میلیونها نفر درسراسر جهان به رسمیت شناخته نشده است.برای نمونه زنان در بسیاری از کشورهای درحال توسعه از حقوق خود درقانون برخوردارنیستند. بنابراین بدون داشتن قوانین مبتنی بر برابری دو جنس که ملهم از مصوبات جامعه جهانی و از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشراند، نمیتوان از آزادی و رهایی زنان صحبت کرد.
آموزش و اطلاع رسانی در زمینه آشنا کردن مردم با حقوق خود یکی از مهمترین حوزه های فعالیت در نهاد های مدافع حقوق بشر و سازمان هایی است که برای رفع انواع تبعیضات درجامعه تلاش می کنند. آموزش و آشنا کردن مردم با قوانین امری ضروری برای ساختن نهادهای دموکراتیک است. افزون براین افراد باید با ضوابط بینالمللی و پیشرفته که توسط بیشتر کشورها به رسمیت شناخته شده اند نیز آشنا شوند. اهمیت تصویب قوانین عادلانه به موازات برنامهریزی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی لازمه پیشرفت فردی و جمعی است. بدون حمایت قانونی از حقوق فردی تک تک شهروندان نمیتوان از سایر حقوق اجتماعی آنان صحبت کرد. به همین منظور بسیاری از سازمان های مردم نهاد درایران و درخارج از کشور با انتشار جزوات آموزشی و یا استفاده از ویدئو و غیره در زمینههای مختلف به آموزش افراد اقدام کرده اند. البته هنوز در این زمینه جای کار بسیاری وجود دارد. با این حال انتشار وسیع این منابع آموزشی موجود میتواند قدم موثری در آشنایی مردم با آخرین موازین مورد قبول جامعه جهانی در موارد حقوقی باشد.
در سه دهه اخیر در مورد حقوق زنان درایران و تبعیضات قانونی رواشده برآنان بسیار گفته و نوشته شده است. با وجود فعالیتهای مدام و پیگیرانه کنشگران جنبش زنان درسالهای اخیر، دولت ایران هنوز به کنوانسیون رفع تبعیض از زنان نپوسته و اسناد آن را امضا نکرده است. زنان ما با تبعیضات متعدد درقوانین مربوط به ازدواج و خانواده، تحصیل، ارث، مجازات و دهها مورد دیگر روبرو هستند.
سایت شهروندیار اخیرا با تهیه پاورپوینت یک آموزشی در مورد قوانین تبعیض آلود مربوط به زنان درایران می نویسد:
“پاورپوینت “زنان ایران و آنچه حق آنهاست!” که با هدف آگاهی بخشی و روشنگری نسبت به یکی از مهمترین کنوانسیون های حقوق بشری مرتبط با حقوق زنان در دنیای امروز تهیه شده، در حقیقت مقایسه ای است میان مفاد کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض علیه زنان و بسیاری از قوانین تبعیض آمیز در ایران.
تهیه کنندگان این پاورپوینت کوشیده اند تا با زبان بسیار ساده،به دور از پیچیده گویی و همچنین با بهره گیری از تصاویر جذاب و جلوه های ویژه مخاطب را نسبت به فاصله و تفاوتهای غیر قابل انکار میان حقوق شناخته شده زنان در دنیای امروز و آنچه در ایران برقرار است، آگاه کنند.”