عرصه سوم ـ احمد منتظری، پسر آیتالله حسینعلی منتظری به دلیل انتشار فایل صوتی مربوط به اعدامهای سال ۱۳۶۷ روز چهارشنبه ۲۸ مهر در دادگاه ویژه روحانیت قم محاکمه شد. این جلسه غیرعلنی و بدون حضور وکیل مدافع و هیات منصفه برگزار شد. خانواده آیتالله منتظری همچنین خبر دادند که بر حسب درخواست مسئولان مربوطه قرار شده است که محتویات جلسه تا اعلام رای دادگاه منتشر نشود.
وی پیش از این در کانال تلگرامی خود از تفهیم اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» در این دادگاه خبر داده تاکید کرده بود که در پاسخ به اتهامهای مطرح شده گفته است: « اتهام وارده را قبول ندارم و چون از مواد قانونى ذکر شده اطلاعى ندارم پس از مشورت با وکیل خود به آن جواب خواهم داد.» اما در نهایت این دادگاه بدون حضور وکیل برگزار شد.
فرزند آیت الله منتظری از زمان انتشار این فایل در حدود یک ماه پیش تاکنون 5 بار بازجویی شده است. دلیل حساسیت دستگاههای قضایی و امنیتی به فایل مذکور آن است که آنان تاکید دارند این فایل جزو «اسرار نظام » محسوب میشد.
محتوی حساسیت برانگیز فایل مذکور؛ گفتگوهای آیتالله حسینعلی منتظری مرجع تقلید با حسینعلی نیری، مرتضی اشراقی، مصطفی پورمحمدی و ابراهیم رئیسی است که در آن شنیده میشود آقای منتظری اعدام دستهجمعی زندانیان سیاسی را « بزرگترین جنایت» در تاریخ جمهوری اسلامی میخواند و حاضرین در این جلسه را مسئول این جنایت بزرگ میداند.
انتشار این فایل که بعد از مدت کوتاهی با فشار دستگاه امنیتی از روی سایت رسمی آیت الله منتظری برداشته میشود، عکس العمل های وسیعی در پی داشت. از هاشمی رفسنجانی تا حسن خمینی و مجلس خبرگان رهبری تا مصطفی پورمحمدی به آن عکس العمل نشان داده و به نوعی از این تصمیم و اعدام های انجام شده دفاع کردند.
در مقابل اما انتشار این فایل موجب شد بحث این اعدامها در شبکههای اجتماعی و بدنه جامعه مدنی بعد از سال ها به سطح بیاید و در واقع این اقدام فرزند آیت الله منتظری بحث درباره یکی از بزنگاههای اصلی و غیرقابل بحث و مگوی نظام را به عرصه عمومی کشاند و مقدمه ای برای پرسشگری و دادخواهی در این باره شد. همچنین چهرههایی مانند علی مطهری خواستار عذرخواهی عوامل آن اعدامها شدند.
یکی از شکایتهای مرتبط مطرح شده بعد از انتشار این فایل، شکوائیه «مریم اکبری منفرد» زندانی سیاسی، محکوم به 15 سال زندان است که در روز 26 مهرماه تسلیم دستگاه قضایی جمهوری اسلامی شده است. وی در این شکوائیه خواهان «تحقیق پیرامون موضوع اعدام غیرقانونی خواهر و برادر خود» در دهه 60 شده است. در بخشی از این دادخواست امده است:« اینجانب خواستار تحقیق پیرامون موضوع اعدام غیرقانونی خواهر و برادر خود و روشن شدن جزییات آن، از جمله مسئولان واقعه مرگ آنان، دریافت کیفرخواست و سایر مدارک پروندههای آنان و رسیدگی کیفری وفق قوانین موضوعه به خصوص اصل ۳۴ قانون اساسی که دادخواهی را حق مسلم هر فرد میداند، میباشم. » وی همچنین از دیگر خانوادههای قربانیان نیز خواست که به ارائه و انتشار کیفر خواست فرزندان خود بپردازند.