عرصه سوم: احمد شهید گزارش گر ویژه حقوق بشر در ایران در گزارش تازه خود از افزایش آمار اعدام در ایران طی سال های اخیر ابراز نگرانی کرده است.
این گزارش که در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۵ در مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شده است همچنین به پاره ای از همکاری های ایران اشاره میکند.
در این گزارش که اولین گزارش احمد شهید بعد از توافق هسته ای ایران و غرب است احمد شهید ابراز امیدواری کرده تا در آینده لغو تحریم ها تاثیر مثبتی بر وضعیت حقوق بشر در ایران بگذارد.
اعدام ها:
در بحث مربوط به اعدام ها احمد شهید گفته است: «اما جمهوری اسلامی ایران همچنان در میان همه کشورهای جهان دارای بالاترین سرانه اعدام است. اعدامها از سال ۲۰۰۵ تا کنون در ایران به نحو تصاعدی افزایش یافتهاند و در سال ۲۰۱۴ با تعداد تکان دهنده ۷۵۳ اعدام به اوج خود رسیدند. طبق گزارشها این تعداد بسیار زیاد نیز با نرخ ۸ سرسامآورتری ظرف هفت ماه اول سال جاری افزایش یافتهاست. طبق گزارشها تا تاریخ ۱۹ سپتامبر، حداقل ۶۹۴ نفر، از جمله ۱۰ زن و یک کودک، به دار آویخته شدهاند. طبق گزارشها، حداقل ۳۳ حکم اعدام در ملاء عام اجرا شدهاست.»
آزادی بیان:
گزارش گر ویژه حقوق بشر در ایران پیرامون آزادی بیان در کشور می گوید: «بنا به گزارشها، تا ماه آوریل ۲۰۱۵، دست کم۴۶ روزنامه نگار و فعال رسانههای اجتماعی در بازداشت بودند و یا برای فعالیتهای مسالمت آمیز خود محکوم شده بودند. تعداد انگشت شماری از این روزنامه نگاران آزاد شدهاند. ظرف نیمه اول سال ۲۰۱۵، روزنامه نگاران، نویسندگان، فعالان شبکههای اجتماعی، و مدافعان حقوق بشر همچنان توسط سازمانهای دولتی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و واحدهای سایبری پلیسمورد بازجویی و بازداشت قرار گرفتند. طبق گزارشها، قوه قضاییه نیزهمچنان به تحمیل احکام سنگین زندان بر افرادی که حق آزادی بیان خود به صورت مسالمت آمیز بهره میبرند برای جرایمی مانند “تبلیغ علیه نظام، “توهین” به مقامات سیاسی یا مذهبی، و آسیب به “امنیت ملی” ادامه میدهد.»
او همچنین با اشاره به تصمیمات خودسرانه قوه قضاییه در جهت تخریب آزادی بیان گفته است: «طبق گزارشها در ماه فوریه، دادستان تهران آقای جعفری دولتآبادی یک ممنوعیت رسانههای فراقضایی برای هرگونه ذکر نام رییس جمهور اسبق آقای محمد خاتمی را اعلام کرد. در تاریخ ۱۶ فوریه سال ۲۰۱۵، معاون اول قوه قضاییه تایید کرد که شورای عالی امنیت ملی انتشار تصاویر و مقالات در مورد آقای خاتمی را به دلیل نقش ادعایی وی در “رهبری فتنه” (اصطلاحی که توسط برخی مقامات برای توصیف اعتراضات پس از انتخابات سال ۲۰۰۹ استفاده میشود) در رسانهها ممنوع اعلام کرده است.»
متن کامل این گزارش ۲۵ صفحه ای را می توانید در اینجا بخوانید.
عرصه سوم با حمایت کامل از مجموعه فعالیت های گزارش گر ویژه امیدوارست که ادامه فعالیت های گزارش گر ویژه حقوق بشر در ایران منجر به کاهش نقض حقوق بشر در کشور شود.