AS-logologo-fa-stickyAS-logoAS-logo
  • صفحه اصلی
  • عرصه سوم – افغانستان
    • درباره عرصه سوم
    • پادکست و چندرسانه ایی
  • مرکز بنی‌آدم
    • درباره بنی‌آدم
    • چرا بنی‌آدم؟
    • نه به تبعیض
    • مقالات بنی آدم
  • درباره ما
    • درباره عرصه سوم
    • تاریخچه
    • اهداف و چشم انداز
    • مدیران و مشاوران
    • همراهان ما
    • ارزش‌های اخلاقی
    • تماس با ما
  • انتشارات
    • گزارش‌ها
    • کتاب
    • بیانیه‌ها
  • پروژه ها
    • درصحن
    • اطلس جامعه مدنی
    • شورای نگهبان
      • پروفایل اعضای شورای نگهبان
      • پادکست
      • ویدیو
      • اینفوگرافیک
      • تایم لاین
      • هیئت نظارت
      • مجامع مشورتی
      • تفسیر قانون اساسی
      • درباره پروژه
    • کابینه دوازدهم
      • درباره «کابینه»
      • پروفایل اعضای «کابینه»
      • اینفوگرافیک «کابینه»
      • منابع «کابینه»
    • گزارش بنیادها
    • بودجه ایران
      • بودجه ۹۸
    • آموزش
      • سوفیا ۲۰۱۱
      • بروکسل ۲۰۱۳
  • چندرسانه‌ای
    • ویدیو
    • اینفوگرافیک
    • پادکست
  • مقالات
    • نه به تبعیض
    • کویید۱۹
      • ایران زیر سایه کرونا
    • دیده بان جامعه مدنی
    • سمن
    • مصاحبه
    • محیط زیست
    • زنان
    • اقلیت‌ها
language
  • English
✕

بازگشت دانشگاه به کانون جامعه مدنی

دسامبر 9, 2013
مجموعه ‌ها
  • دیده بان جامعه مدنی
برچسب‌
  • 16 آذر
  • دانشگاه
  • عرصه سوم

عرصه سوم: در دوره پسا احمدی نژاد، دانشگاههای سراسر ایران همزمان با 16 آذر روز دانشجو شاهد حضور پر رنگ دانشجویان در گرامی داشت این روز و بیان مطالبات خویش بود. بر اساس گزارشهای منتشر شده، تجمعات و مراسمهای متنوعی در تعدادی از دانشگاههای تهران و سایر شهرهای ایران برگزار شده است که هر یک حاشیه های خود را داشته است.

beheshtiبا این که انتظار می رفت کانون تجمعات و توجهات در این روز دانشگاه شهید بهشتی تهران به خاطر حضور حسن روحانی رئیس جمهوری باشد اما در سایر دانشگاهها مراسمها با حاشیه های بیشتری همراه شد. بعد از سخنرانی روحانی، دانشجویان در صحن دانشگاه شهید بهشتی با خواندن سرود «یار دبستانی من»، شعارهایی چون «پیام ما روشنه حصر باید بشکنه»، «یاحسین میر حسین»، «دانشجو می‌میرد ذلت نمی‌پذیرد»، «موسوی کروبی آزاد باید گردند»، «زندانی سیاسی آزاد باید گردد»، «فضای امنیتی نمی خویم نمی خوایم» و … سر دادند.

sharif4در دانشگاه شریف حضور حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان حاشیه های بسیاری را به دنبال داشت. سخنرانی وی با اعتراضات پی درپی جمعی از دانشجویان نسبت به حضور وی در دانشگاه به دیالوگ اعتراضی دو طرف نسبت به عملکردشان منتهی شد، به گونه ای که شریعتمداری تنها توانست به جای سخن گفتن پاسخ شعارهای دانشجویان را بدهد.

shahrud۱۶ آذردر دانشگاه شاهرود با گردهمایی جمع عظیمی از دانشجویان همراه بود. در این تجمع اعتراض به مدیریت دانشگاه، شرایط نامناسب چندسال اخیر به ویژه نهادهای دانشجویی، انجمن ها و کانونهای فرهنگی محور اصلی شعارهای دانشجویان بود.

noshirvanihaft1مراسم گرامی داشت روز دانشجو، پس از ۴ سال، در دانشگاه نوشیروانی بابل برگزار گردید. این مراسم علی رغم حضور ماموران امنیتی با استقبال پر شور دانشجویان مواجه شد. یکی از دانشجویان این دانشگاه می گوید: با تمام محدودیت ها دانشجویان صدای خود را به گوش مسئولین رساندند و اعتراض خود را بر فضای فرهنگی سیاسی حاکم بر دانشگاه ارائه نمودند. در ابتدای این مراسم دانشجویان به صورت نمادین برای نشان دادن شرایط خفقان در دوران ۸ ساله محمود احمدی نژاد، خرما پخش کردند. پس از آن دانشجویان با سر دادن شعارهایی مرتبط با فضای سیاسی کشور، به نقد فضای فرهنگی، سیاسی و صنفی دانشگاه پرداختند. در پایان این مراسم نیز دانشجویان برای نشان دادن اتحادشان حلقه زده و سرود یار دبستانی من را به صورت دسته جمعی خواندند. مسئولان دانشگاه نیز مراسمی به مناسبت ۱۶ آذر برگزار کردند که اکثریت دانشجویان آن را تحریم نمودند.

 amrikabirدر دانشگاه امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) نیز تجمع مشابه ای برگزار شد اما با حاشیه بیشتری همراه بود. از ابتدای شروع این تجمع، نیروهای بسیج دانشجویی که از چند روز پیش با پیامک و پست الکترونیکی سازماندهی شده بودند، به همراه نیروهای لباس شخصی، قصد بر هم زدن این تجمع را داشتند. دانشجویان بسیجی با سر دادن شعارهای الله اکبر و مرگ بر امریکا به جمع دانشجویان رفته و تجمع دانشجویان را برهم زدند. دانشجویان برگزار کننده تجمع که قصد سخنرانی در مراسم را داشتند با دخالت نیروهای انتظامات دانشگاه مجبور به جمع کردن سیستم صوتی خود شدند. در این تجمع سرود “یار دبستانی” و شعار “زندانی سیاسی آزاد باید گردد” از سوی دانشجویان سرداده شد.

در این تجمع که صدها نفر از دانشجویان در آن شرکت داشتند، بسیج قصد برهم زدن جو و ایجاد درگیری را داشت که با درایت دانشجویان از این امر جلوگیری شد. تجمع اعضای بسیج دانشگاه امیرکبیر با همراهی نهاد رهبری، ریاست دانشگاه و همچنین همکاری عناصر خارج از دانشگاه صورت گرفت. یکی از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در گزارشی به دانشجونیوز گفته است: “این تجمع که هدف اصلی آن با توجه به شواهد و قرائن ایجاد فضای آشوب و تحریک دانشجویان بود از ساعت ۱۱ با حضور افرادی غیردانشجو که با اتوبوس به دانشگاه اعزام  شده بودند آغاز گردید. افراطیون که با حضور اعضای بسیج دانشگاه امیرکبیر به صدها تن می رسیدند با سر دادن شعارهایی تحریک آمیز همچون زندانی سیاسی اعدام باید گردد- روحانی حیا کن دانشگاه رو رها کن- سران فتنه اعدام باید گردند-دانشجوی آشوبگر اخراج باید گردد- شعار یار دبستانی مرگ بر آمریکاست سعی بر تحریک دانشجویان و ایجاد درگیری می نمودند. در قسمتی از مراسم نیروهای بسیج که قصد برهم زدن حلقه‌های تجمع دانشجویان را داشتند، با اهدای گل از طرف دانشجویان روبرو شدند.”

این اتفاقات در حالی رخ می دهد که روز دوشنبه قرار است هیئتی ۳ نفره برای رسیدگی به شکایات  دانشگاهیان امیرکبیر به دانشگاه اعزام گردند و در سالن آمفی تئاتر مرکزی به شکایات و اعتراضات این ۸ سال از ریاست دانشگاه رسیدگی نمایند.  فیلم لحظه حمله نیروهای بسیجی به این تجمع آرا می توانید در این لینک ببینید.

tabrizazad-1024x672بعد از چهار سال ، مراسم گرامی داشت روز دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برگزار شد. این مراسم که در میان استقبال کم نظیر دانشجویان و در فضای مملو از جمعیت سالن شهریار برگزار می شد با قرائت بیانیه انجمن توسط دبیر سیاسی آغاز و در ادامه با سخنرانی رئیس دانشگاه همراه شد. پخش کلیپی از وقایع شانزده آذر تا امروز که در برگیرنده تصاویری از تاریخ معاصر کشور و به خصوص وقایع سال ۸۸، زندانیان سیاسی و سران در حصر اصلاحات بود تشویق های پیاپی حضار را در پی داشت.

برگزاری مراسم روز دانشجو در دانشگاههای کشور می تواند روزنه امیدی به سوی آزادی بیشتر در جامعه مدنی باشد. بسیاری از ناظران تحولات دانشجویی بر این باورند که دانشگاهها امروز به نهادی مستقل از دولت و به پایگاهی برای بیان مطالبات مدنی تبدیل شده است و دوره سیاست زدگی را پشت سر گذاشته است. فعالان دانشجویی امروز تمایلی به کسب قدرت و حضور در ساختار حاکمیت ندارند بلکه نگاهشان معطوف به دفاع از آزادیهای مدنی، مطالبات صنفی و حقوق عمومی شهروندان است.

دکتر محمد ملکی رییس پیشین دانشگاه تهران اخیرا در یادداشتی در این رابطه نوشته است:” پس از گذشت سی وچند سال باید با تلاش دانشگاهیان، دانشگاهها استقلال خود را باز یابند. باید بار دیگر پرچم آزادی در سنگر دانشگاهها به اهتزاز در آید، باید این حق به دانشجویان و دانشگاهیان داده شود که خود مسئولین دانشگاه ها را انتخاب و اداره دانشگاهها را به دست آنها بسپارند. باید بار دیگر دانشگاهها پیشگام تحولات اجتماعی گردند. باید دانشجویان سازمانهای صنفی خود را دور از دخالت حاکمان تشکیل دهند و شصتمین سالگرد ۱۶ آذر هرچه با شکوه تر برگزار شود. باید خواستهای دانشجویان و دیگر اقشاری که در انتخابات اخیر فریاد استقلال دانشگاهها و آزادی زندانیان سیاسی سر دادند تحقق یابد. باید به دوران سیاه اختناق و پایمال کردن حقوق بشر و ظلم و بی عدالتی با ایستادگی و اقدام دانشجویان پایان داده شود.”

اشتراک‌گذاری

پست های مرتبط

Image by Kamran Ashtary copyright 2025
مارس 27, 2025

سایه‌های ماندگار تروما: درک تأثیر سرکوب رژیم جمهوری اسلامی ایران بر قربانیان داخل و خارج از ایران


بیشتر بخوانید
فوریه 17, 2025

تروما جمعی به‌عنوان مانعی برای دموکراسی در ایران


بیشتر بخوانید
سپتامبر 18, 2023

سال مخالفت‌ و سرکوب در ایران: چگونه کشته شدن یک زن باعث قیام سراسری شد


بیشتر بخوانید

حمایت از ما

کمک شما تضمین کننده ادامه فعالیت سازمان عرصه سوم است، سازمانی متشکل از نویسندگان، هنرمندان، روزنامه نگاران و محققانی که می توانند در راستای تحقق مطالبات مدنی فعالیت‌های چشم‌گیری انجام دهند. 

شبکه‌های اجتماعی

برچسب‌ها

استیضاح اعتراض اعدام انتخابات اوین ایران بودجه بودجه ۹۸ بیانیه تجمع جامعه مدنی حصر حقوق حقوق بشر حقوق شهروندی خشونت خیریه درصحن دولت رسایی رضا حاجي حسيني روحانی زنان زندان سمن سمن ها سمن‌ها شهرداری شوراها شورای شهر عرصه سوم قانون لاریجانی مجلس محمدرضا سرداری محیط زیست مدنی مطهری معلمان نرگس محمدی نعیمه دوستدار نمایندگان ویروس کرونا کارگران کتاب
تمامی حقوق متعلق به پایگاه عرصه سوم می‌باشد
language
  • English