عرصه، هدفمند ساختن نگرش روشنفکران، دانشگاهیان، روزنامهنگاران و بلاگرها، فعالان مدنی – سیاسی و عموم مردم، تولید و ترویج ادبیات جامعه مدنی، حقوق بشر، صلح و دموکراسی، ارتقای دانش تئوریک، ظرفیت سازی سازمانها و فعالان مدنی، مبادله دانش، اطلاعات و انتقال تجربیات، اطلاع رسانی شفاف و… در کانون فعالیتها و برنامههای خود قرار داده است.
از این منظر به فعالیتهای عرصه در سه بخش میتوان اشاره کرد:
تارنمای فارسی و انگلیسی:
با این نگاهی که در مقدمه ذکر شد، عرصه از ابتدای تاسیس تا کنون کوشیده است تا با راه اندازی دو وب سایت فارسی و انگلیسی مسائل مهم جامعه مدنی را بازتاب دهد. تارنمای فارسی در واقع بیانگر فعالیتهای عرصه از یک سو و همچنین بازتاب رویدادهای مهم جامعه مدنی ایران است.
این تارنما از مدت راهاندازی تا کنون با انتشار متعدد مقالات ، گزارشهای نوبه ای از رویدادها و اخبار جامعه مدنی، جزوات و فیلمهای آموزشی، کوشیده است که تا هم دیدهبان جامعه مدنی و هم منبعی برای ترویج دانش در خصوص حکمرانی خوب و زندگی سالم اجتماعی برای شهروندان ایرانی باشد.
عرصه همچنین در تارنمای انگلیسی خویش کوشیده است تا منبع خوبی برای بازتاب رویدادهای جامعه مدنی برای علاقهمندان به مسائل ایران در سراسر جهان باشد.
دورههای آموزشی:
عرصه در راستای تحقق اهداف و چشم انداز خویش با برپایی کارگاههای آموزشی برای فعالان مدنی و حقوق بشر تلاش کرده است تا با ارتقای سطح دانش و تخصص آنان، روشهای فعالیتهای مدنی و مبارزاتی غیر خشونتآمیز را ترویج و آموزش دهد و منبعی برای آموزش حقوق شهروندی و شهروندمداری باشد.
از ابتدای تاسیس تا کنون عرصه سوم سه کارگاه آموزشی در بلغارستان، هلند و بلژیک برگزار کرده است و نزدیک به پنجاه فعال مدنی در این دورهها از محصولات آموزشی عرصه سوم استفاده کردهاند.
پروژهها:
عرصه همچنین با طراحی پروژههای کاری تلاش کرده تا فعالیتهای خویش را درعرصه حقیقی نیز توسعه دهد. تاسیس بانک اطلاعاتی سازمانهای مردم نهاد با ثبت اطلاعات اولیه صد سازمان در موضوعات مختلف اجتماعی، راه اندازی “کمپین دسترسی” در حمایت از شهروندان و فعالان مدنی به منظور برای دستیابی به کالای غیر قابل دسترس ناشی از تحریمهای بین المللی و پروژه در شرف آغاز اطلس جامعه مدنی به منظور گردآوری تجارب فعالان مدنی از سراسر جهان و به اشتراک گذاشتن آن با سایر فعالان مدنی بویژه فعالان مدنی در ایران، پروژههای عرصه سوم از ابتدای تاسیس بودهاند.
انتشارات:
عرصه سوم همچنین کوشیده است تا به میزان توان و امکانات در اختیار خود، برخی از آثار پژوهشی خویش را نیز منتشر کند. از این تاکنون پنج مجموعه از سوی انتشارات موسسه عرصه سوم منتشر شده است که سه مجموعه آن به صورت چاپی و دو مجموعه دیگر به صورت الکترونیکی عرضه شده است.
حمله به جامعه مدنی مجموعه گزارشی است از روند سرکوب جنبش سبز که در سال ۱۳۸۹ همزمان با تاسیس سازمان منتشر شد. مجموعه گرافیکی امید، گل و گلوله نیز از جمله آثاری است که اعتراضات جامعه مدنی را در خرداد سال ۸۸ تصویر کشیده است. اثر منشور حقوق بشر کوروش به قلم دکتر هیراد ابطحی از دیگر مجموعههایی است که از سوی انتشارات عرصه سوم منتشر شده است. همچنین مجله التکرونیکی پرونده انتخابات سال ۹۲ که دارای ۱۰ مقاله پژوهشی را در موضوع انتخابات در ایران است و همچنین مجله
سازمانهای مردم نهاد که ماحصل گزارشهای ۶ پژوهشگر از عملکرد صد سمن ایرانی است
تولید ۷ ویدئوی آموزشی نیز از جمله محصولات انتشارات عرصه سوم است. در این ویدئوها تجارب برخی از فعالان حقوق بشر و کمپین با فعالان مدنی به اشتراک گذاشته شده است.
چرا تارنمای جدید
فعالیت عرصه همواره متناسب با شرایط جامعه مدنی در ایران متغیر بوده است. عرصه بر اساس مطالعات کارشناسان خود به این جمع بندی رسید که با در نظر گرفتن توان و امکانات خویش، معضلات و مطالبات جامعه مدنی را اولویت بندی کرده و و به آنان بپردازد.
ماحصل این اولویتبندی، تمرکز بخشیدن بیشتر بر مسائل زنان، محیط زیست، اقلیتها و همچنین تعقیب اخبار و رویدادهای سازمانهای مردم نهاد، قوانین مربوط به آنان و همچنین دیدهبانی عملکرد قانونگذاران، اعضای خبرگان رهبری و انتخابات پیش روی مجلس شورا و خبرگان در سال ۹۴ است.
از این رو تارنمای جدید با در نظر گرفتن اولویتهای تازه طراحی شده و تلاش میکند تا با کیفیتی بهتر از گذشته به بازتاب رویدادها و وقایع جامعه مدنی ایران بپردازد. معرفی پروژههای جدید عرصه و همچنین تعقیب پروژههای جاری از دیگر اهداف طراحی تارنمای جدید است.